Eigenlijk noem ik wat ik doceer cursussen, maar of dit de juiste benaming is? Het zijn lessen in realistisch tekenen. Ik noem het vaak "schilderen" met pastel.
Het zijn geen vaststaande cursussen van een jaar of i.d. Een ieder bepaalt zelf hoe lang  men les wil krijgen. Er zijn leerlingen die al ruim 8 jaar iedere week les krijgen en nog steeds leren en nog beter worden. Ik ben ook altijd aangedaan als een leerling, die bij wijze van spreken nog geen potlood vast kon houden, steeds mooiere werken maakt. Trots op hen, maar ook op mezelf, omdat het me gelukt is om ze zover te krijgen. 

 

Begrijp me wel goed, het is stukje bij beetje leren, oefenen en nog eens oefenen. Daarbij is leren om écht goed te kijken nodig.
Kleureninzicht krijg je als je leert hoe je welke kleuren met elkaar mengt.  De diverse pasteltechnieken leren te beheersen. En vooral belangrijk, niet meteen ervan uitgaan dat je het toch nooit leert. Je kan niet gelijk al de prachtigste realistische werken maken. 


Daarbij zie ik al in het begin of er bij een aspirant leerling een zeker "talent" aanwezig is. Daarom zal er met iemand die les wil krijgen eerst een introductiegesprek plaats vinden. Gevraagd wordt waarom iemand de lessen wil volgen. Wat hij/zij zoal op creatief gebied heeft gedaan. Tijdens het gesprek uitleg over de materialen, technieken, kleurenleer en de diverse richtingen, zoals portret, dieren, stillevens enz. Maar minstens zo belangrijk is of het "klikt" , want misschien blijf je wel jaren. 



Ook dit is een goede oefening voor mijn vergevorderde leerlingen. De lucht met pan-pastel. Handen en gezicht, hoofddoek en kralenketting met pastelpotloden.  Het is eigenlijk een combinatie van alles wat in de loop van de tijd is geleerd. 

Dit hondje heb ik met pastel op formaat 15 x 20 "geschilderd" naar een voorbeeld op Pinterest. Deze wordt ook gebruikt als oefening voor mijn vergevorderde leerlingen. Met name de kleuren, pasteltechnieken van o.a. de vacht en ogen. En om de nageltjes zo echt te kunnen krijgen.